Histamine en voeding

Histamine is een biochemische stof (biogeen amine) die betrokken is bij verscheidene fysiologische processen. De stof speelt een rol in het maag-darmkanaal, fungeert als neurotransmitter in het centrale zenuwstelsel en heeft een functie in het afweersysteem.

Histamine komt voor in een aantal eiwitrijke, dierlijke voedingsmiddelen (zoals vis en visproducten). Ook bevindt het zich in levensmiddelen die verkregen worden door microbiële en biochemische processen, zoals bepaalde kaassoorten, ham, worst, zuurkool en bepaalde gistextracten. Histamine wordt niet afgebroken tijdens het koken, zodat de stof ook in gekookte levensmiddelen aanwezig kan zijn.

Histamine komt in het lichaam op een aantal plaatsen voor.  Mestcellen zijn gespecialiseerde cellen die zich bevinden in weefsels die in contact staan met de buitenwereld, dus in de huid, de longen en het maag-darmkanaal.

Daarnaast komt histamine in redelijk grote hoeveelheden in de hersens voor, waar het als neurotransmitter fungeert. Maar de hoogste concentratie van histamine zit in de longen.

Ook in het maag-darmkanaal komt histamine voor. Het is daar betrokken bij een aantal fysiologische processen zoals de maagzuurproductie.

Wanneer het gehalte aan histamine in het bloed sterk toeneemt, wordt normaal gesproken het teveel aan histamine snel en op een juiste manier afgebroken door verschillende enzymen in de darm, lever, milt en nieren.

Gebeurt dit niet, wat verschillende oorzaken kan hebben, dan stijgt het gehalte aan histamine in het bloed.

Dit kan milde tot zeer ernstige symptomen veroorzaken:

 * Onregelmatigheden in de hartslag

 * Problemen in de luchtwegen. Astma en kortademigheid.

 * Problemen in het verteringsorgaan. PDS, diarree, verstopping, buikkrampen.

 * Problemen in de huid. Jeuk, schilferen, eczeem-achtige klachten.

 * Migraine en (ernstige) hoofdpijn.

 Een overschot aan histamine in het lichaam kan verschillende oorzaken hebben:

 * Mastocytose is de naam voor een ziekte waarbij er een toename is van abnormale mestcellen. Mensen met deze aandoening staan vaak ook onder behandeling van een specialist omdat in ernstige gevallen een patiënt in shock kan raken.

* Sommige mensen maken van nature te weinig enzymen die histamine op tijd afbreken.

* Het nuttigen van voeding rijk aan histamine kan klachten geven als je daar gevoelig voor bent

Wat kan voeding betekenen in dit verhaal?

Voeding kan ook histamine bevatten. Sommige producten bevatten zelf niet zo veel histamine maar kunnen histamine vrijmaken in het lichaam.

Een voorbeeld van een groente dat veel histamine bevat is spinazie.

Er zijn op internet vele lijsten te vinden van producten die deze eigenschappen hebben, al verschillen ze vaak wel van elkaar.

 Als je last heb van klachten zoals astma, migraine, eczeem, maar ook reuma en fibromyalgie. Eigenlijk allemaal klachten waarbij er mini-ontstekingen in het lichaam plaatsvinden, kan het de moeite lonen om eens een aantal weken histamine-vrij te eten. De ervaring leert dat een grote groep mensen een vermindering van de klachten ervaart.

 Ik kan je begeleiden en wegwijs maken in het histamine vrij eten. Ik kan weekmenu’s maken, en je laten zien dat histamine vrij eten gevarieerd en smakelijk kan zijn! Samen kunnen we aan de slag om jouw klachten onder controle te krijgen door middel van voeding.

 

 Ik vind het belangrijk om aan te geven dat ik geen arts ben. Bij verdenking van een afwijking of aandoening raad ik je aan om eerst contact op te nemen met de huisarts, om zeker te zijn wat er aan de hand is. Bij verergering van klachten moet je ook zeker even contact opnemen met de huisarts.