Groene thee en betablokkers

 Omdat ik al sinds mijn 15e flink migrainepatient ben, en de situatie een jaar of drie geleden nogal uit de klauwen dreigde te lopen, ben ik na jaren wikken en wegen begonnen aan een lage dosering betablokkers.

Ik heb vanaf mijn vijftiende elk ziekenhuis van binnen en van buiten gezien. Ik ben van top tot teen doorgelicht in het alternatieve circuit en ook de psychische kant is niet overgeslagen. Tegen de tijd dat ik 25 was had ik 3 keer per week een flinke aanval die alleen een beetje te verlichten was met triptanen. De rest van de dagen had ik hoofdpijn (waarschijk ook door de medicijnen)

Het resultaat van de behandling met Betablokkers was goed. Weinig bijwerkingen en die wogen voor mij niet op tegen de voordelen. Nog maar 1 keer per week een lichte aanval. Toen ik met voeding bezig ging en mijn leefstijl aangepast heb kon ik het zelfs terugdringen tot 2 keer per maand een mini-aanval. Super! 

Nu gaat het dus erg goed. En let ik niet zo goed op mijn eten... dan ga ik zo weer terug naar 1 keer per week, dat dan wel. Maar een paar maanden geleden gebeurde er iets geks:

Ik had het gevoel dat mijn betablokkers niet zo goed meer werkten, ik kreeg weer vaker hoofdpijn en migraine. Ook kreeg ik hartkloppingen. Ik ben al eens in gesprek geweest met de huisarts om te kijken of we de dosering iets op moesten hogen...... Tot ik dit artikel tegenkwam!

Ik was in de afgelopen maanden heerlijk aan de groene jasmijn thee geweest, terwijl ik al jaren looizuurarme zwarte thee drink!!!!! Direct weer overgegaan op mijn oude thee, en weg klachten... Oeps!

Dit is natuurlijk geen groot wetenschappelijk onderzoek, maar mijn persoonlijke ervaring. En die had ik zonder dat ik van dit verband wist.

Hieronder het artikel:

Minstens één bètablokker werkt veel minder goed als je er groene thee bij drinkt. Kwestie van een lamgelegd transporteiwit, waarschuwen Japanse onderzoekers in het tijdschrift Clinical Pharmacology & Therapeutics.

De bètablokker in kwestie heet nadolol. De Japanners dienden er 30 mg van toe aan aan tien gezonde vrijwilligers, in combinatie met groene thee. Voordien hadden die ook al gedurende twee weken 700 ml groene thee per dag gedronken.

Achteraf bleek de nadololconcentratie in hun bloedplasma 85 procent lager dan bij andere vrijwilligers die al die tijd alleen water hadden gekregen. De bloeddrukverlaging die je van die nadolol verwacht, was uiteraard navenant minder.

Nader onderzoek leerde dat dat komt door de uitschakeling van ‘organic anion transporting polypeptide 1A2' (afgekort OATP1A2), een eiwit dat nadolol (en een hele reeks andere geneesmiddelen) door de darmwand pleegt te helpen.

Welke component uit de thee hiervoor verantwoordelijk is is nog een raadsel. Het zou dus kunnen dat gewone zwarte thee hetzelfde effect heeft. Eerder werd echter al ontdekt dat grapefruitsap óók niet samengaat met bètablokkers, wat automatisch de gedachte doet opkomen dat het de antioxidanten wel weer zullen wezen.

 

bron: BBC News

 

Via mij kun je ook het super-handige boekje: Wat zit er in uw eten? Bestellen. Voor €9,95. en €11,50 inclusief verzenden. 

 

Hoe kies je de juiste

voeding voor jouw hond?

Klik hier om uit te vinden wat ik voor u kan betekenen.